Lunea Duhului Sfânt este o zi mare în a doua zi de Rusalii. Este o zi în care Biserica Ortodoxă celebrează Sfântul Duh, a treia persoană a Sfintei Treimi.

Potrivit Penticostarului, în Lunea Cincizecimii se spune că „prăznuim pe înşişi Preasfântul şi de viaţă făcătorul şi întru tot puterniciul Duh, Care este unul din Treime Dumnezeu”. Cu toate acestea, în calendarul românesc, această zi este trecută ca sărbătoare a Sfintei Treimi.

Tradiția populară spune că cei care se ceartă în Lunea Sfântului Duh vor avea parte de necazuri. Credincioșii sunt îndemnați să petreacă această zi în pace și înțelegere, deoarece în această zi blestemele se prind, dar se întorc și asupra celui care le invokează.

Este interzis scăldatul sau spălatul, deoarece „rusaliile” sau zânele apelor își continuă sărbătoarea și astăzi. Oamenii merg la biserică cu ramuri de tei, nuc, plop sau stejar pentru a le folosi pentru a alunga răul și bolile.

Ramurile de tei au o semnificație aparte în această sărbătoare: se crede că teiul protejează gospodăriile de grindină sau de spiritele rele ale zânelor. Băieții le aduc din păduri, după care se sfințesc la biserică, iar credincioșii le iau acasă și le pun la icoane.

Ramurile de tei, soc sau mure sfințite se folosesc ca remedii pe tot parcursul anului. În tradiția populară se spune că doar până la Sânziene plantele au puteri vindecătoare.

În trecut, preoții mergeau în câmp împreună cu țăranii pentru a se ruga pentru o recoltă bogată și pentru a stropi ogoarele cu apă sfântă. Cu toate acestea, în această zi nu se muncește nici în câmp, nici în gospodărie.

Totodată, nu se coase, nu se taie, nu se tunde, nu se face curățenie în casă și nici nu se săpă grădinile. Nu se intră nici în vie, nu se merge în locuri pustii, lângă păduri sau fântâni, deoarece spiritele rele sunt libere, iar oamenii pot fi amăgiți de ele.

În această zi se obișnuiește și sfințirea apelor. Credincioșii aduc apă de la biserică, care este considerată holy water, și o folosesc pentru a stropi casele și grădinile în semn de binecuvântare și curățire.

Acest obicei are ca scop protejarea împotriva energiilor negative și aducerea armoniei și a prosperității în locuințe.

Pe lângă tradițiile și obiceiurile specifice, această zi este și un prilej de bucurie și întâlnire cu familia și prietenii. Credincioșii se adună la biserică pentru a participa la slujbe și a primi binecuvântare. Se petrec momente de comuniune și rugăciune într-o atmosferă de serenitate și pace interioară.

Să ne bucurăm și să sărbătorim în spiritul Luni Duhului Sfânt, aducând armonie și binecuvântare în viața noastră și a celor din jurul nostru.