Bine ai venit sau revenit pe indemnulinimii.ro, site-ul ce incearca in fiecare zi sa va vina in ajutor cu un numar cat mai mare de informatii.

Daca acestea va sunt de folos, nu uitati sa impartiti informatiile si in grupurile din care faceti parte! Va multumim!

Noua lege a pensiilor vine cu o serie de modificări menite să rezolve inechitățile din sistem și să asigure un calcul corect al pensiilor. Este important de menționat că nicio pensie nu va scădea, iar în fiecare an se va aplica o majorare în funcție de rata inflației. În prezent, sumele au crescut deja cu 13,8% pentru toți pensionarii începând cu 1 ianuarie 2024.

Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii, a explicat cum se vor calcula noile pensii și cum pot afla cei cu o vechime în muncă de peste 25 de ani câți bani în plus vor primi. Aceasta a subliniat că este importantă nu doar vechimea în muncă, ci și contribuția plătită din salariu.

Principalul obiectiv al reformei pensiilor este asigurarea echității în sistemul public de pensii. Astfel, se dorește ca pentru contribuții egală perioada de cotizare să se obțină o pensie egală. Scopul este ca diferențele de pensie să nu mai fie determinate de faptul că cineva a ieșit la pensie în ani diferiți sau conform unor legi diferite, sau că a fost femeie sau bărbat.

O altă schimbare adusă de noua lege este asigurarea unei creșteri sustenabile a pensiilor. Este important de menționat că în noua lege contributivitatea nu dispare, ci rămâne un factor important în determinarea cuantumului pensiei. Punctele de contributivitate sunt obținute pe baza contribuțiilor plătite din salarii.

Se acordă puncte necontributive pentru perioadele în care pensionarii nu au putut contribui la bugetul asigurărilor sociale de stat. Aceste puncte se dau pentru perioadele de educație sau pentru perioadele în care din motive obiective nu s-au făcut contribuțiile. Prin aceste puncte, se încurajează educația și se asigură echitatea în sistem.

O altă noutate este introducerea punctelor de stabilitate pentru cei care au o vechime în muncă mai mare de 25 de ani. Aceste puncte se acordă ca o recompensă pentru munca depusă și pentru stabilitatea în muncă.

Pentru perioada de 25-30 de ani se acordă 0,5 puncte pe an, pentru perioada de 30-35 de ani se acordă 0,75 puncte pe an, iar pentru stagii mai lungi de 35 de ani se acordă un punct suplimentar.

România se află într-o situație mai bună în ceea ce privește sustenabilitatea sistemului public de pensii în comparație cu alte state membre ale Uniunii Europene.

Avem un număr mare de pensionari, aproximativ 4,8 milioane, dar și un număr considerabil de salariați, 5,7 milioane. Este important să creștem gradul de ocupare pe piața muncii pentru a menține acest echilibru.

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a subliniat faptul că noua lege a pensiilor nu elimină contributivitatea, ci stabilește o nouă formulă de calcul care ține cont de vechimea în muncă, punctele de contributivitate și punctele de necontributivitate.

Calculul pensiei se va face folosind următoarea formulă:

Pensie = Valoarea punctului de referință (VPR) x Numărul total de puncte

Valoarea punctului de referință (VPR) este de 81 de lei.

Numărul total de puncte este dat de suma punctelor de contributivitate, a punctelor de stabilitate și a punctelor de perioade asimilate și necontributive.

  • Punctele de contributivitate reprezintă un punct pentru fiecare an în care s-a contribuit la sistemul de pensii.
  • Punctele de stabilitate se acordă pentru o vechime în muncă de peste 25 de ani. Pentru perioada de 25-30 de ani se acordă 0,5 puncte pe an, pentru perioada de 30-35 de ani se acordă 0,75 puncte pe an, iar pentru stagii mai lungi de 35 de ani se acordă un punct suplimentar.
  • Punctele de necontributivitate se acordă pentru anii petrecuți în armată, perioade de șomaj sau perioade de studii superioare. Se acordă 0,25 puncte pentru fiecare an.

Aceasta este noua formulă de calcul a pensiilor, care urmărește să asigure un tratament echitabil pentru toți pensionarii.