Avertizare meteo: Furtuni puternice și grindină în România

Potrivit celor mai recente date de la Administrația Națională de Meteorologie (ANM), furtunile continue să afecteze România și duminica. Mai multe regiuni se confruntă cu vijelii, ploi torențiale și grindină.

Duminica de Rusalii aduce din nou furtuni puternice în zone extinse ale României. Specialiștii de la ANM prevăd vijelii, ploi torențiale și grindină.

ANM a emis astăzi noi avertizări de fenomene severe. Întreaga țară va fi sub avertizare de caniculă sau furtuni puternice de vară.

De la ora 14.00, jumătate din țară intră sub avertizare cod galben de instabilitate atmosferică accentuată. Până luni dimineața la ora 08.00, în Banat, Transilvania, cea mai mare parte a Moldovei și local în Maramureș vor avea loc perioade cu instabilitate atmosferică.

Aceste regiuni vor înregistra ploi torențiale, intensificări de scurtă durată ale vântului (rafale de 50… 70 km/h), grindină, descărcări electrice și pe alocuri vijelii.

Conform ANM, cantitățile de apă vor fi de 20… 30 l/mp în perioade scurte de timp sau prin acumulare și local pot depăși 40… 50 l/mp. Meteorologii informează că asemenea manifestări de instabilitate atmosferică vor apărea și în Crișana, precum și în vestul Olteniei și al Maramureșului.

Canicula afectează zone întinse și în următoarele două zile

În timp ce, într-o parte a țării, furtunile de vară se manifestă cu vijelii și grindină, în cealaltă parte populația resimte disconfortul termic. Duminică, județele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov și sudul județelor Vâlcea, Argeș și Dâmbovița, precum și municipiul București, se află sub avertizare cod roșu de caniculă.

„Valul de căldură va fi persistent și intens, iar temperaturile vor fi deosebit de ridicate, pentru a cincea zi consecutiv. Temperaturile maxime vor fi de 38… 39 de grade, iar cele minime se vor situa în jurul a 20 de grade (noapte tropicală). Va fi caniculă și disconfort termic deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități”, anunță ANM.

Va fi extrem de cald și luni. O avertizare cod portocaliu este valabilă pentru județele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ialomița, Călărași și Ilfov, precum și în municipiul București.

Aici, temperaturile maxime vor rămâne deosebit de ridicate: 35 – 37 de grade. Disconfortul termic se va menține accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși ușor pragul critic de 80 de unități și va fi caniculă.