Tort cu blat pufos de nucă și cremă delicată de vanilie

Tort cu blat pufos de nucă și cremă delicată de vanilie

Acest tort este perfect pentru ocazii speciale, dar și atunci când vrei pur și simplu să îți răsfeți familia cu un desert deosebit. Combinația dintre blatul cu nucă, crema catifelată de vanilie și glazura de ciocolată creează un echilibru ideal între texturi și arome.

Ingrediente necesare:

Pentru blat:

6 albușuri de ou

6 linguri de zahăr

4 linguri de făină

1 linguriță rasă de bicarbonat de sodiu

->

1 lingură de suc de lămâie

10 linguri de nucă măcinată

Pentru cremă:

6 gălbenușuri

120 g unt la temperatura camerei (cu 80% grăsime)

120 g zahăr pudră

1 linguriță de esență de vanilie

2 linguri de nucă măcinată

Pentru sirop:

200 ml apă

5 linguri de zahăr

1 linguriță de esență de vanilie

Pentru glazură:

100 g ciocolată pentru menaj

2 linguri de ulei


Mod de preparare:

Blatul cu nucă
Într-un bol încăpător, se bat albușurile spumă cu un praf de sare până se formează o spumă tare. Se adaugă treptat zahărul, lingură cu lingură, continuând mixarea până când compoziția devine lucioasă și fermă.

Separat, se stinge bicarbonatul în sucul de lămâie și se încorporează în albușuri. Apoi se adaugă făina cernută și nuca măcinată, puțin câte puțin, amestecând cu mișcări lente de jos în sus pentru a păstra volumul.

Compoziția se toarnă într-o formă rotundă (diametru 20 cm), unsă cu unt și presărată cu făină. Se coace în cuptorul preîncălzit la 180°C timp de 30–35 de minute sau până când trece testul cu scobitoarea. Se lasă blatul să se răcească complet pe un grătar.

Crema de vanilie și nucă
Gălbenușurile se amestecă cu zahărul pudră și se pun la bain-marie, amestecând continuu până când compoziția capătă consistență și devine ușor groasă. Se lasă să se răcească complet.

Între timp, untul moale se mixează până devine pufos, apoi se adaugă în gălbenușurile răcite. Se încorporează esența de vanilie și nuca măcinată. Crema rezultată este fină, aromată și se întinde ușor.

Siropul
Într-un ibric se fierbe apa cu zahărul până când acesta se dizolvă complet. Se ia de pe foc și se adaugă esența de vanilie. Se lasă la răcit.

Glazura de ciocolată
Ciocolata se rupe bucăți și se topește împreună cu uleiul la bain-marie, amestecând până când devine complet lichidă și lucioasă.

Asamblarea tortului
Blatul răcit se taie în trei straturi egale. Fiecare strat se însiropează cu grijă și se umple cu cremă. Se păstrează o parte din cremă pentru a acoperi marginile tortului. La final, se toarnă glazura caldă peste tort și se nivelează ușor cu o spatulă.

Se lasă la rece cel puțin 2 ore înainte de servire, pentru ca aromele să se combine armonios. Rezultatul este un tort savuros, cu gust intens de nucă și vanilie, perfect echilibrat de ciocolata de deasupra.