Cum ar fi putut arăta Iisus Cristos istoric a fost un subiect de discuție printre teologi și istorici timp de aproximativ două mii de ani.

Biserica Catolică și artiștii Renașterii îl înfățișează adesea pe Fiul lui Dumnezeu ca pe un european înalt și masiv, cu păr lung, blond și ochi albaștri strălucitori.

Cu toate acestea, majoritatea istoricilor sunt de acord că un fiu de tâmplar născut în Palestina contemporană ar fi avut aceleași trăsături fizice ca localnicii acelor vremuri: un corp mai scund și mai robust și păr negru buclat.

Cu toate acestea, tehnologia de inteligență artificială de ultimă oră utilizată de un fotograf și artist digital olandez ar putea pune în sfârșit capăt argumentului.

Bas Uterwijk, specialist în sinteza algoritmică a imaginilor, a produs o imagine magnifică a lui Iisus folosind caracteristicile de învățare a mașinii de la Artbreeder.

Reprezentarea sa “istoric corectă” a Mesiaului contrastă puternic cu imaginile Mesiaului găsite în arta și textele religioase occidentale.

Domnul Uterwijk a afirmat: „Am o experiență în Generarea de Imagini pe Calculator și Efecte Speciale.

„Software-ul de inteligență artificială utilizează o rețea neurală antrenată pe fotografii și picturi ale miilor de fețe umane.

„Această aplicație permite combinarea mai multor surse de fețe și unirea lor într-o versiune sintetizată, ghidată de deciziile artistice ale utilizatorului. O folosesc pentru a crea personaje istorice și fictive.

„Am folosit mai multe reprezentări culturale ale lui Iisus din Nazaret de origine bizantină și renascentistă, inclusiv „Salvator Mundi” de Leonardo da Vinci și Giulgiul din Torino, ajustând etnia pentru a obține o față mai convingătoare cu trăsături din Orientul Mijlociu.”

A adăugat: „Am fost mulțumit de rezultat ca o reprezentare a unei colective culturale, dar, în același timp, am simțit că lipsește orice precizie istorică.

„Așa că am schimbat lungimea și stilul părului și bărbii pentru a fi mai credibile pentru timpul și regiunea respective și am introdus elemente găsite în unele portrete ale mumiei Fayum, îndepărtând arta renascentistă în fundal.

„Rezultatul este o impresie artistică a felului în care acest om ar fi putut arăta, mai mult decât o căutare științifică a unei asemănări exacte.”

Chiar dacă discuția despre veridicitatea aspectului lui Iisus a avut loc încă de la Crăciunul din 2020, această imagine magnifică a reapărut în acest an.

Potrivit Bibliei, Iisus s-a născut într-o familie evreiască la Betleem în anul 4 î.Hr., a crescut în Egipt și s-a stabilit în orașul Nazaret, în ceea ce este acum Israel.

Hainele pe care le purta Iisus sunt descrise în mai multe evanghelii, dar el este rar prezentat în detaliu.

Cercetătoarea de lungă durată și autoarea cărții „Cum arăta Iisus” Joan Taylor a estimat că Iisus avea probabil înălțimea medie pentru un bărbat din acea vreme, care era de 5 picioare și 5 inch (1,65 metri).

Taylor scrie că imaginile mumiei, literatura antică și alte artefacte indică faptul că oamenii din Iudeea și Egipt aveau pielea de culoare verde-oliv închis, părul negru și ochii căprui.

Ea a remarcat: „Toată lumea își poate imagina cum arăta Iisus. Avem imaginea lui Iisus pretutindeni. Este o imagine globală. Este un fenomen.

„Deci, credem că îl putem recunoaște. Nici măcar nu trebuie să depunem efort.

„Dar imaginile tradiționale din picturi, de fapt, datează din secolul al IV-lea sau al V-lea – părul lung, mantia, barba.

„În realitate, așa nu arăta deloc. Iisus nu era o persoană palidă. Nu era european. Era un evreu al timpului său. Era foarte mult legat de timpul și locul său.”

Savanta, expertă în originile creștine, a adăugat: „El ar fi avut pielea închisă la culoare și probabil avea părul negru și cam scurt – părul lung era foarte neobișnuit în secolul I – o barbă și purta sandale.

„Era un călător. Era pe străzi. Accepta ajutor din partea străinilor. Era cu săracii.

„Filozoful din secolul al II-lea, Celsus, a spus că Iisus era obișnuit, un vagabond neîngrijit – arăta ca un cerșetor. Asta se potrivește cu tot ce știm despre Iisus.

„El chiar s-a descris ca fără adăpost. Așa cum a spus: „Vulpile au vizuini și păsările au cuiburi, dar Fiul Omului nu are unde să-și plece capul”.”

Chiar dacă Iisus ar fi avut unele schimburi culturale cu europenii (care ar fi avut pielea mai deschisă la culoare) și cu africani (care ar fi avut pielea mai închisă la culoare), Taylor tot crede că el ar fi arătat ca un tip evreu normal din secolul I.

Este probabil ca Iisus să fi arătat ca o persoană obișnuită din vremea sa în Orientul Mijlociu, datorită ratei ridicate de încrucișare a căsătoriilor între evrei în Iudeea și Egipt.

Potrivit arhivelor, iudeii își păstrau de obicei părul și barba scurte și bine pieptănate pentru a combate prezența păduchilor.

Imaginea prezintă puternice paralele cu munca expertului în reconstrucție facială forensica, Richard Neave, care în 2001 a încercat să redea aspectul unui bărbat iudeu din secolul I, asemenea lui Iisus.

Chipul său se baza pe un craniu israelit din secolul I și a fost prezentat în documentarul BBC Fiul lui Dumnezeu.

Recreația forensica, la fel ca pictura lui Uterwijk, nu semăna cu Iisus „european” cunoscut în Occident.

A fost înfățișat ca un bărbat scund, cu pielea de culoare verde-oliv, părul negru și barbă tunsă.